Blog

 1. SOUS VIDE KOKEN, WAT HEB JE NODIG?

  1. een sous-vide stick en een water reservoir. Je kunt eventueel ook een pan of zelfs een emmer gebruiken, maar wij raden een een sous-vide waterbak en thermische isolatieballen aan.
  2. of een sous-vide machine.
  3. een vacumeerapparaat en vacuumzakken en folie die geschikt zijn om sous vide te koken. 

  1. Een sous-vide stick, wordt ook wel sous vide circulator, sous-vide (circulatie) regelaar, sous-vide dompelaar, waterbad verwarmer of waterbad thermostaat genoemd.
  Het zijn relatief compacte apparaten die je in een waterbad kunt plaatsen.
  Dit waterbad kan bijvoorbeeld een opbergbox of flinke pan zijn, zolang het waterniveau maar voldoende is voor de minimum en maximum dompeldiepte van de sous-vide stick.
  Een sous-vide stick bestaat in principe uit een thermometer, een verwarmingselement en een waterpomp met propeller.
  De thermometer vergelijkt de temperatuur van het waterbad met de ingestelde temperatuur en schakelt het verwarmingselement op basis hiervan in of uit. De waterpomp zorgt voor gelijkmatige verwarming van het water door middel van circulatie en turbulentie.

  2. Een sous-vide machine wordt ook wel sous-vide waterbad, sous-vide wateroven genoemd of sous-vide apparaat genoemd, en in sommige gevallen sous-vide stomer wanneer gebruikt wordt gemaakt van stoom in plaats van water.
  Een sous vide machine is in principe een sous vide stick met geïntegreerd waterreservoir, en werkt vrijwel hetzelfde als een sous vide stick.
  Het voordeel van een sous-vide machine is de grotere efficiëntie, met name vanwege de isolatie van het reservoir. Hierdoor warmt het water sneller op, de temperatuur is stabieler en de wanden worden niet heet (veiligheid).
  Als je de ruimte hebt ben je dus wel in één keer klaar: je hebt geen waterbak meer nodig, en ook geen isolerende kogels of deksels. Echter, de prijs is vaak wel relatief hoger voor grotere sous-vide machines.
  Verder verwarmt en circuleert een sous-vide machine het water op een andere manier dan een sous-vide stick.
  De hele bodem is een verwarmingselement en de thermische convectie eigenschappen van water zorgen voor de circulatie; er is dus geen waterpomp nodig (uitgezonderd sommige hybride waterovens). 

  3. Met een vacumeerapparaat vacumeer je het te bereiden voedsel. Om sous-vide te koken heb je vacuumzakken en

  Lees meer »
 2. CHAMPIGNONS VACUMEREN

  Waarom mag je geen champignons vacumeren?

  Champignons hebben een lage zuurtegraad waardoor ze geschikt zijn voor het ontstaan van de bacterie soorten Clostridium botulinum.
  Clostridium botulinum is een gram-positieve anaerobe, sporenvormende, staafvormige bacterie.
  De bacterie veroorzaakt botulisme.
  Deze bacterie gedijt het best in een zuurstofarme omgeving wat een vacuumzak of -bakje natuurlijk is.

  MAAR! Je mag champignons wel vacuum verpakken als je ze daarna maar invriest.
  Door de vriestemperatuur kunnen er geen bacteriën ontstaan.

  Lees meer »
 3. SOUS VIDE KOKEN INFORMATIE

  SOUS VIDE KOKEN, WAT IS DAT?

  Sous vide betekent 'onder vacuüm'. Bij deze kooktechniek wordt vacuüm verpakt voedsel gegaard in een sousvide waterbad op een exact gecontroleerde (lage) temperatuur.
  De constante lage temperatuur zorgt voor gelijkmatig bereid voedsel. Je kunt bijna alle ingrediënten bereiden: vlees, vis, eieren, groente, desserts en zelfs vruchten.
  Iedereen kent het wel alleen is zich vaak niet bewust dat de biefstuk of de zalm die je in een restaurant eet (en zo lekker mals is) in 99% van de gevallen sous vide bereid is.
  Vaak wordt het vlees of de vis nadat het sousvide gekookt is terug verwarmt in de zak in een waterbad en voor het serveren even kort aangebakken of dichtgeschroeit met een brander.

  Sousvide is een combinatie van 2 technieken:

  Lees meer »